The hobbit house Robur – Eco-house

The hobbit house Robur

Eco-house

“What does Robur actually look like? What has already been achieved?”

Robur is built as ecologically as possible, taking the current construction regulations into account.

An enthusiastic, Flemish organic architect and a dedicated Dutch drawing office made the technical plans. The building permission was granted in April 2014 and in the early summer of 2015 the building of Robur began.

The round shape around the rocket mass heater is an integral part of the energy that Robur has: natural, organic, flowing, healing. The atmosphere of Robur is like that of a ‘hobbit house’. Robur is a natural, ecological house built mostly of wood and loam/hempcrete with a green roof that slopes down to the ground on the north side, giving the impression the house is pushing up out of the earth.

Besides the living space with a kitchen, sitting room and working space there are two small bedrooms (each with a wash basin) and a small bathroom with a toilet, wash basin and in- and outdoor showers.

The following phases in the construction and assisting constructions have been achieved:

– an electricity connection (a site connection supplying 100% green electricity) with preparations for a heat pump
– a drilled water well, 143 cm deep with a hand pump, and an electrical pump that draws water into Robur

 

 

– a central fire pit

image007_verhaal

– an outdoor toilet

image025_roburecohuisje

– a wood storage place for fire wood

image028_roburecohuisje

– Roburs open woorden frame (temporarily clad in blue plastic sheeting) on a solid foundation

 

 

– a well insulated, finished roof, ready to receive an extensive green roof

image015_roburecohuisje

– all outdoor windows and doors in the frame

DSC11875 - 2017-01-27 Robur's westside now

– a mound of soil on the north side of Robur, finished off with sticks, so that the roof slopes down to the ground

image017_roburecohuisje

– a canebrake for natural water treatment: the water cycle at The Oak is completely local and ecological!

image023_roburecohuisje

– three piles of drying rough planks and half tree truncks, from the pine trees we cut down. These will be used to make shelves and furniture for inside and for the front cladding

planken

– a temporary ‘gypsy camp’ for the international volunteers, with an outdoor kitchen and bathroom and a Lazy Lounge

 

DSC02597

 

– the slow filling up of Roburs walls with hempcrete, that is a time consuming task but nice to do and very connecting!

 

 

– tree truncks against the walls as decoration and a robust element

 

DSC04882 - 2017-10-25, Daniël and Faramir taking care of the trunks
– the floor: insulation (hempcrete with tras), underfloor heating, and coating

 

 

– and much more, follow it on foot through our Newsletter! 🙂

Advertisements